TOP-6.6.2-16-GY1-2018-00001 – Család- és gyermekjóléti szolgáltatás bővítése közösségi tér kialakításával Győr-Újvárosban

Projekt címe: Család- és gyermekjóléti szolgáltatás bővítése közösségi tér kialakításával Győr-Újvárosban

Projektazonosító: TOP-6.6.2-16-GY1-2018-00001

Kedvezményezett: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Támogatás összege: 400.000.000 Ft

Projekt megvalósításának időszaka: 2018.09.01 – 2020.06.30.

Elvégzett tevékenység: pályázatírás, szakértői munkák (megalapozó dokumentum elkészítése), projektmenedzsment

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata elsődleges célja a Győr-Újváros városrész, Győr, illetve a Győri járás területén élő hátrányos helyzetű személyek, társadalmi csoportok társadalmi-gazdasági hátrányainak enyhítése, életkörülményeinek javítása és a helyi közösség társadalmi kohéziójának erősítése. A Győr-Újvárosi lakosok kirekesztettségének csökkentése, hosszabb távon annak megszüntetése olyan komplex, helyben elérhető szolgáltatások bevezetésével, melyek a célcsoport aktív cselekvő részvételével valósulnak meg és életkörülményeik javítását szolgálják. Ennek elősegítése céljából egy korszerű, széles programkínálattal rendelkező közösségi házat tervezünk létrehozni, ahol a szociálisan rászorulók számára elérhető válnak a különböző a Család- és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ által kínált rendezvények, programok, oktatások, foglalkozások. Az önállóan támogatható tevékenységek körében egy jelenleg használaton kívüli leromlott állapotú műemléki környezetben a Bercsényi liget 57-59. szám alatt elhelyezkedő önkormányzati tulajdonú épület kerül átalakításra és bővítésre, mely így helyet ad a tervezett közösségi térnek, mely 1 már meglévő alapszolgáltatás bővítéshez ad lehetőséget. Ezek mellett a szolgáltatás fejlesztés keretében a működéshez szükséges eszközök beszerzése történik meg. Az eszközök beszerzése az itt dolgozók irodájának felszereléséből (bútorzat, informatikai eszközök), közösségi tereknek a felszereléséből és a foglalkozásokhoz szükséges berendezésekből és eszközökből tevődik össze.

Többszintes multifunkcionális közösségi épület építése az alábbiak szerint történik:

Az épület 3 szintes lesz, alapterülete 423,83 m2 lesz. A tervezett zöldterületre (belső kert) 41 m2 lett tervezve. A z egyes szinteken a helységek és azok funkciói az alábbiak szerint alakulnak:

Földszint:

  • szélfogóból nyíló, ún. “Fogyatékos pont” iroda, az épület többi részétől függetlenül is működtethető módon kialakítva, közönség és belső irodával
  • különböző típusú előadások és rendezvények megtartásra alkalmas nagyterem, kertkapcsolattal, előtérben fogadó információs pulttal
  • hátsó szárnyban közösségi tér, teakonyhával, kamrával, babakocsi tárolóval
  • rendezvények tartására is alkalmas udvar, a meglévő megmaradó épületrész fedett kerti épületté való átalakításával
  • a fenti funkciókhoz tartozó szociális blokkok, előtér, közlekedők

Emelet:

  • tornaszoba, kis foglalkoztató és kézműves helyiség
  • csoportszoba és az abból nyíló 8 (10) személyes iroda, irattárral
  • a fenti funkciókhoz tartozó szociális blokkok, előtér, közlekedők

Tetőtér:

  • nagy foglalkoztató terem és közösségi tér
  • 2 db 4- (5) személyes iroda, személyzeti szociális blokk és teakonyha
  • hátsó szárnyban közösségi tér, teakonyhával, kamrával, babakocsi tárolóval
  • a tetőtér padlástéri szintje gépészeti térként szolgál a kazánok és szellőzőgépek számára

Egyéb

  • akadálymentes használatra is alkalmas lift készül, legalább egy kerekesszékes használó és kísérője számára a kabinban elegendő hely lesz, azaz akadálymentes közlekedésre minimum 8 személy befogadására alkalmas
  • akadálymentesítés: az épület komplex akadálymentesítése
  • megújuló energia felhasználása: az épület tetőfedésén napelemek elhelyezése szükséges a műemléki előírásokkal kompromisszumban lévő mennyiséggel.
  • vagyonbiztonsági rendszer: az épület fizikai biztonsági rendszerekkel: megfelelő zárakkal felszerelt, valamint tűz és füstjelző és elektronikai biztonsági hálózat is tervezett.

Az energiahatékonyság jegyében az épület a tanúsító rendelet szerinti „DD” besorolásnál jobb energiahatékonyságúvá fog válni. Ezek mellett az áramszolgáltatást napelemes kiserőművel tervezzük megvalósítani.

Az egyik legszélesebb spektrumú szociális szolgáltató az Győr-Újváros városrészben az Újvárosi Családsegítő Központ (Kossuth u. 58.), ahol az ügyfelek hagyományos családsegítő szolgáltatásokon túl gyermekjóléti és eseti segítségnyújtást is kaphatnak, pl. utcai és kórházi szociális munka formájában. A családsegítőben képzett szociális munkások, pszichológusok és fejlesztőpedagógusok állnak az ügyfelek rendelkezésére. A családsegítő központ mellett üzemel a gyermekjóléti központ (a két szolgáltatás egy épületben található). A közösségi ház létrehozásával az Újvárosi Családsegítő Központ szociális alapszolgáltatás/gyermekjóléti alapellátási feladatainak fejlesztése, lehetőségeinek kiszélesítése és még magasabb minőségű munkájának elősegítése válik lehetővé.