Világszínvonalú helyre költöztek a győri életmentők

Forrás: Győr+ Média Zrt.

Ünnepélyes keretek között adták át hétfőn a a 21. század kihívásainak megfelelő új győri mentőállomást, amely közel négymilliárd forintos kormányzati forrásból valósulhatott meg.

Dr. Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkár köszöntőjében úgy fogalmozott, hogy Magyarország Kormánya elkötelezett a mentősök megfelelő anyagi és infrastrukturális munkakörülményeinek biztosítása mellett. Ennek példája a 2010 óta tartó fejlesztési program, aminek része egy bérfejlesztés, valamint az infrastrukturális fejlesztés. Ennek keretében 107 mentőállomást újítottak föl, és a győrivel együtt 35-öt újat építettek, és lecseréltek 1000 mentőautót. A mentőautók átlagéletkorát öt év alá vitték és felszerelték őket a legmodernebb mentéstechnikai eszközökkel. „Mindezt azért, hogy a mentősök megbecsülve érezzék magukat, mert amit ők elvégeznek, az az egész magyar társadalom és a magyar kormány számára is kiemelkedően fontos” – hangsúlyozta az államtitkár.

„Arra törekszünk, hogy a magasépítési beruházásoknál funkcionálisan, gazdaságossági, üzemeltethetőségi, esztétikai értelemben is maradandót alkossunk” – ezt már Nyul Zoltán az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára mondta, majd hozzátette: lényeges, hogy hosszútávon jól kell tudni üzemeltetni ezeket a létesítményeket. Ezért is volt fontos, a napelemes rendszer utólagos beépítése, amellyel a hosszú távú üzemeltetés feltételek javulhatnak.

Kara Ákos elmondta, hogy országgyűlési képviselőként korábban felkarolta a mentők és a kórházi vezetés kezdeményezését és a kormány az ő javaslatára támogatta a fejlesztés megindítását. „Győr fejlődik. Ennek az önkormányzati, illetve országgyűlési ciklusnak a legfontosabb fejlesztését adjuk most át. Ez a mentőállomás Magyarország jelenlegi legmodernebb mentőállomása, világszínvonalú ami biztos hátteret ad az itt dolgozók mindennapi munkájához. „Dr. Dézsi Csaba András polgármester úrral készen állunk arra, hogy a következő időszakban újabb és újabb győri fejlesztéseket tudjunk megvalósítani az itt élő emberek, családok számára, javára” – zárta gondolatait a képviselő.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő szerint nem csak Magyarország egyik legmodernebb és legújabb mentőállomása, hanem európai vagy világszínvonalon is megállná a helyét. A politikus beszélt az új mentőállomás jelentőségéről arról, hogy milyen jó a földrajzi elhelyezkedése, hiszen csak néhány száz méterre található a kórház, sűrűn lakott terület, könnyen megközelíthetőek a lakótelepek, az autópálya. „A kitűnő helyválasztás mellé párosul egy modern, energetikailag a kor követelményeinek maximálisan megfelelő épület” – hangsúlyozta Simon Róbert Balázs.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester pedig beszédében arra emlékeztetett, hogy orvos- polgármesterként legfontosabbnak a győriek biztonságát tartja. Ezért a közbiztonság javulása érdekében az önkormányzat létrehozta a Városrendészetet, munkájuk által Győr biztonságosabb város lett. Aztán a városi orvosi ügyelet bekerülhetett a kórházba, így jelentősen javult az ellátás színvonala és csökkent a várakozási idő. Felújították a tűzoltóállomást is, amely szintén a biztonságot szolgálja. „Nagyon fontos a tűzbiztonság is, egy képviselőnek pedig nem az a feladata, hogy kikapkodja a tűzcsapokat a földből és utána összevissza hadováljon, hanem az, hogy segítse a tűzoltók munkáját!” –  emlékeztetett egy közelmúltbeli incidensre a polgármester. Majd megköszönte mindazok munkáját akik részt vettek az új mentőállomás megvalósulásában, akik azért dolgoznak, hogy a győriek biztonságban és egészségben tudjanak élni.

Az új mentőállomás amely a világ legmodernebbjei közé sorolható nemcsak Győrt, hanem az egész vármegyét ellátja – erről már dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója beszélt. Egy mentőállomás több évtizedre szól, ezért minden ilyen létesítmény nem csak a jelenre és térségben élők biztonságára, hanem az utánuk jövő generációk életere is hatással van” – mondta a főigazgató.

A mentőállomás 10 mentőegységnek és mintegy 130 munkatársnak ad helyet. A beruházás során különös figyelmet fordítottak a mentési feladatokat leginkább támogató feltételek megteremtésére, az energiafelhasználás szempontjából gazdaságos működésre és a mentődolgozók lehető legjobb munkakörülményeinek biztosításra.

Forrás: Győr+ Média