205 hely és balett terem az új belvárosi parkolóházban

Forrás: Győr+ Média

205 férőhelyes parkolóház épül a Teleki utca – Árpád út csomópontjában. Az ünnepélyes alapkő-letételt hétfőn tartották. Az épület, amely a Győri Balett próbatermének is helyet ad, jövő év decemberétől csillapíthatja a belvárosi forgalmat. A jövőben újabb parkolóházak is épülhetnek.

A gyalogos zóna még nagyobb védelme, de a Belvárosba érkezők kiszolgálása is célja annak a projektnek, amelynek keretében kerékpárút fejlesztések és a zárt zóna bővítése mellett a parkolóház építése is megvalósul. Sokan érkeznek az itt működő üzletekbe, ügyeket intézni, a kulturális intézményekbe, vagy a városi programokra, de a parkolóház megépítése nem csak a vásárolni érkezőknek, de az itt lakóknak is könnyebbséget jelent majd. „Az önkormányzat minden évben jelentős összegeket fordít saját forrásból a városfejlesztésre, de emellett folyamatosan keresi a pályázati lehetőségeket is. A Magyar Állam partnersége is rengeteget jelent Győrnek, hiszen már eddig is számos nagyberuházás tudott megvalósulni központi forrásból, a jövőben pedig a Modern Városok Program elemei járulnak hozzá nagymértékben a város gyarapodásához. Az uniós lehetőségek is fontos elemei a városfejlesztésnek, köztük a jelentős TOP-os forrás, amelyből ez a beruházás is megvalósul.” – mondta el lapunknak Borkai Zsolt polgármester, aki kiemelte, a fejlesztésekkel olyan lakossági igényekre reagálnak, amely Győr élhetőségét erősítik. A most megvalósuló program három kiemelt területet is érint, hiszen a parkolóház nagymértékben enyhítheti a belvárosi parkolási gondokat, de a kerékpáros fejlesztések révén a kerékpáros infrastruktúránk is tovább gazdagodik. A harmadik kiemelt terület pedig a kultúra, hiszen az épületben a város büszkeségének számító Győri Balett is helyet kap, ahol 21-ik századi körülmények között készülhetnek a táncművészek az előadásokra. Kiemelte, néhány nappal ezelőtt jelentette be az önkormányzat a faültetési program folytatását, ez a beruházás pedig kapcsolódik a város zöldterületeinek védelméhez, hiszen az épület speciális zöldtetőt kap majd.

Az Árpád út és a Teleki László utca sarkán egy 205 férőhelyes parkolóház épül, a használatot foglaltság-jelző rendszer segíti, s hat darab elektromos autók töltését szolgáló egységet is terveztek. Az épület emellett helyet biztosít a Győri Balett új próbatermének is. A parkolóházba mindkét csatlakozó utcáról adott lesz a behajtási lehetőség a földszinten, kijárata az Árpád utca felé nyílik. Az épületet gyalogosan az Árpád úti oldalon lehet majd megközelíteni, két felvonóval és egy lépcsőházon keresztül érhetők el a különböző szintek. A pince plusz öt szintes épület tetején a mintegy 1300 négyzetméteres zöld felület a környező házak magasabb emeletein élők számára is kellemes látványt nyújt majd. A WHB és az Euro Generál konzorciumában megvalósuló 1,7 milliárd forintos beruházáshoz – a balett terem építéséhez – az önkormányzat 186 millió forintos önrészt biztosít, a többi költség a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával biztosított.

A teljes cikk elolvasásához kattintson ide!