Már vizsgálják a győrszentiváni immissziós mérés eredményeit

Forrás: Győr+ Média Zrt.

A mérőkonténer még 2022 őszén került ki a városrészbe dr. Dézsi Csaba András kérésére. A mérést végző cég közleményben számolt be az eredményekről. A mérésre azért volt szükség, mert Győrszentivánon bizonytalanságot váltott ki az ipari park bejelentett bővítése.

A Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda a Győr területén végzett levegőterheltségi szint mérésével
kapcsolatban az alábbi nyilatkozatot teszi – kezdi közleményét a szakértői cég.

A méréseket a fűtési időszakban 2 hét / mérőpont időtartamban, 2 mérőponton kérte elvégezni a város – folytatják a közleményben, a két mérőpontot is ismertetve: Sugár út 40-42, valamint Váci Mihály utca 140.

„A környezeti levegő folyamatosan mért komponensei: ózon, nitrogén-monoxid, nitrogén-dioxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid, szén-monoxid, benzol, toluol, etil- benzol, xilolok, a szálló por PM2,5 frakciója. Szakaszos mintavétellel vett, további laboratóriumban vizsgált komponensek: a környezeti levegő szálló por PM10 frakciójának tömege, nehézfém- (higany, ólom, kadmium, nikkel, kobalt, lítium) és benz(a)pirén-tartalma, továbbá környezeti levegő formaldehid tartalma” – sorolják a vizsgálat részeit.

„Az első kéthetes mérési ciklus 2022. november és december hónapjában mindkét mérőponton lezajlott, a második kéthetes mérési ciklus 2023-ban az első mérőponton szintén lezajlott, a folyamatos mérési adatok feldolgozása és a további laboratóriumi vizsgálatok már zajlanak, a második mérőponton a mérés és mintavétel még jelenleg is folyamatban van” – hívják fel a figyelmet a szakemberek, tehát a mérés folyamatos.

„A második mérési ciklus mérési eredményei alapján elkészített akkreditált mérési jegyzőkönyv április hónapban várható. A teljes fűtési időszak addig rendelkezésre álló mérési eredményeinek értékelése és szakmai elemzése után az ezzel kapcsolatos tájékoztatás április közepén a Megbízóval közösen megtörténik” – azaz hamarosan részletes eredményeket fognak közölni az elvégzett vizsgálatokról.

A közlemény végén arra is felhívják a figyelmet, hogy tovább fogják folytatni a méréseket a tavasz és a nyár folyamán is. A fejleményekről természetesen a Győr+ Média is beszámol majd.

Forrás: Győr+ Média Zrt.