Kinyitott a megújult könyvtár

Forrás: Győr+ Média Zrt.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Herman Ottó utcai épülete energetikai korszerűsítésen esett át, a felújítás közel 300 millió forint pályázati forrásból valósult meg. A bibliotéka keddtől újra megnyitotta kapuit az olvasók előtt, immár kívül-belül modernizálva.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, ennek köszönhetően a fejlesztés hatására jelentősen javul az épület hőtechnikai adottsága, csökken a hőveszteség, ezáltal kevesebb hő felhasználására lesz szükség a jövőben. A projekt jelentősen hozzájárul az energiatermelés és felhasználás környezettudatosabbá tételéhez, valamint a CO2-emisszió-csökkentés révén a fenntartható fejlődéshez. A projekt során megtörtént a külső homlokzati falak szigetelése, a lapostető hőszigetelése EPS hőszigetelő rendszerrel és a tető vízszigetelése, valamint a nyílászárók cseréje, a hőleadók cseréje és szabályozhatóságának kialakítása, a napelemes rendszer kiépítése.

A keddi ünnepélyes átadón dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta: „A felújítás után modern közösségi tér jött létre, ahol nemcsak olvasni, könyvet válogatni tudunk, hanem közösségi élményeket is lehet szerezni. Modern könyvtár került kialakításra, nemcsak formájában, hanem az energiatakarékos megoldások is modernek, és egy napelempark van a fejünk fölött, amely a mai világban nagyon fontos” – emelte ki a polgármester.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy két éve újultak meg a könyvtár belső terei, akkor döntötték el, hogy külső energetikai megújításra is sor kerül. A projekt európai uniós forrásból, a magyar kormány döntése alapján, mintegy 300 millió forintból valósult meg. „Az energetikai felújítás csak akkor ér valamit, ha az teljes körű: megtörténik a külső szigetelés, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer megújítása és a napelemek elhelyezése. Ez itt megvalósult” – emelte ki a politikus.

Dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató elmondta, hogy akkora napelemparkot telepítettek az épület tetejére, amely 30 háztartás energetikai szükségletét tudja kielégíteni. „Az előzetes számítások szerint az energiafelhasználásunk még a téli időszakban is fedezve lesz ezáltal. A falak kívül hőszigetelést kaptak, jó minőségű nyílászárókat szereltek be, a tető és a teraszfödém is megemelkedett 22 centiméterrel, és hőszigetelést kapott. Az energetikai korszerűsítéstől azt várjuk, hogy az energiafelhasználásunk összességében legalább 80 százalékkal fog csökkenni.”

„A terület az elmúlt években jelentős fejlődésen, összképi átalakuláson ment át. Most a könyvtár felső része újult meg, az alsó gyermekkönyvtár egy másik projekt keretében modernizálódik, amit néhány hónap múlva adunk át” – erről a terület önkormányzati képviselője, Borsi Róbert beszélt.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a fejlesztéseket konzorciumi formában valósította meg, a konzorciumi partner a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára volt.

A könyvtár tavaly belülről már teljesen megújult, most már külsőleg is azt a 21. századi intézményt tükrözi, amely tevékenységét és színvonalát illetően már régóta jellemzi az intézményt. Az új külső mellé március 21-től olvasóbarátabb nyitvatartás is életbe lépett.

A Felnőtt Olvasószolgálat nyitvatartása:

Hétfő: 9‒19

Kedd: 13‒19

Szerda: 9‒19

Csütörtök: 9‒19

Péntek: 9‒19

Szombat: 9‒16

Vasárnap: zárva

A Gyermekkönyvtárban és a földszinti klubhelyiségben még folynak a munkálatok, ezek nyitásáról a későbbiekben adnak tájékoztatást. Jó hír viszont, hogy április elsejétől a fiókkönyvtárak mindegyike a korábban szokásos rend szerint várja az olvasókat.

A rezsiválság miatti korlátozásokkal együtt is impozáns szolgáltatási mutatókat produkált a könyvtár tavaly. Győr lakosainak közel tíz százaléka (12.382) beiratkozott olvasó, ők 116 ezer alkalommal látogatták meg a könyvtárat, egy könyvtárhasználó átlagosan több mint 9 alkalommal vette igénybe az intézmény szolgáltatásait. Ennek során összesen 203 ezer könyvet, DVD-t, CD-t kölcsönöztek, és 21 ezer kérdéssel fordultak a szaktájékoztatókhoz.

A „Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-19-GY1-2020-00003 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósult meg. Az elnyert támogatás összege: 273.969.083 Ft.

Forrás: Győr+ Média Zrt.