Bokrétaünnepet tartottak a Győri Vízi Élményparkban

Forrás: Győr+ Média Zrt.

A több mint 21 milliárdos győri vízi élménypark beruházás, amely a Modern Városok Program keretében valósul meg, elérte legmagasabb pontját, amely a szódásszifon-csúszda. Ez alkalomból bokrétaünnepet tartottak szerdán.

Az eseményen Szeles Szabolcs alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője felidézte: 2002-ben egy kormányzati döntés jóvoltából megtörtént a termálfürdő felújítása, de maga a környezet, a szabadtéri terület megújítása elmaradt. Húsz évet kellett várni arra, hogy a fürdő méltó módon szolgálja a győrieket. „Sziget városrész szempontjából soha nem volt még ekkora fejlesztés. Olyan attrakció ez a beruházás, amely megváltoztatja a város turisztikai desztinációjának jövőjét” – mondta Szeles Szabolcs.

A Modern Városok Program keretében, kormányzati támogatással valósul meg a fürdőberuházás, de helyi szív, helyi lélek van mögötte – hangsúlyozta Kara Ákos, a térség egyik országgyűlési képviselője. A politikus kiemelte, az a cél, hogy legyen a városban egy olyan nagyszerű létesítmény, ahol a győriek és az idelátogatók el tudják tölteni szabadidejüket. Valamint, hogy a győri emberek a még nehezebb körülmények között is fejlődő városban, biztonságban tudjanak élni.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: választókerületének ez a legnagyobb beruházása. A projekt célja Győr turisztikai kínálatának vonzóbbá tétele egy olyan létesítménnyel, amely a látogatók minden korcsoportjának igényeit ki fogja szolgálni. A képviselő köszönetet mondott az építők, a tervezők, a kivitelezők munkájáért, hiszen a bokrétaünnep az ő ünnepük.

FOTÓ: O. JAKÓCS PÉTER

A munkálatokat két magyar tulajdonban lévő vállalkozás, az Euro-Generál Kft. és a FÉSZ Zrt. végzik, akik közbeszerzési eljárás keretében nyerték el a projektet.

Hamarosan kezdődnek az épületek belső munkálatai, amelyen több mint négyszázan fognak dolgozni.

Az élménypark egyedülálló látványossága a szódásszifont formázó csúszdatorony, a fedett uszoda két medencéje a sportolás céljából érkezőket szolgálja majd, a létesítmény előtt pedig 300 férőhelyes parkolólemez épül. A meglévő Rába Quelle épület teljes körű rekonstrukciója, bővítése, gépészeti egységeinek felújítása történik meg, valamint új szaunakertet is kialakítanak.

A létesítmény hőellátását a közelben található három termálkút biztosítja majd. Az új fürdőmedence fűtését, épületfűtését és melegvíz-ellátását hőszivattyúk és hőcserélők beiktatásával oldják meg. A hűtési vizet pedig két termelő kút adja, amelyeket a szigetcsúcson alakítanak ki. Így a rendelkezésre álló geotermikus termálhő gazdaságosan és biztonságosan biztosítani fogja a zavartalan működését – tájékoztatott Simon Róbert Balázs.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester arról beszélt, hogy a győriek nosztalgiával gondolnak a régi fürdőre, a strandra, de most láthatják, hogy valami nagyszabású dolog történik. A győriek már várják, hogy nyáron újra fürödhessenek. „Az üzemeltetővel intenzív tárgyalásokat folytatunk, hogy a győrieket pozitív meglepetés érje, amikor majd belépőjegyet váltanak” – emelte ki a polgármester.

FOTÓ: MARCALI GÁBOR

„Ez egy felelős építkezés. Ami azt jelenti, hogy a munkálatok a gát építésével kezdődtek, tehát az árvizek nem fogják veszélyeztetni az új létesítményt. Megelőzés történt” – mutatott rá a polgármester.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese örömmel érkezett városunkba, mert egy felelősségteljes építkezésre érkezett, tudja, mennyi munka van abban, hogy idáig eljutott a fejlesztés. „Szenvedélyünk Magyarország, szívügyünk Győr” – fogalmazott a politikus. Arról is beszélt, hogy furcsa és ellentmondásos helyzetben vagyunk jelenleg. „Ünnepelni jöttünk, újjászületik a strandfürdő, de ezt az örömet beárnyékolja az európai energiaválság, az infláció, az árdrágulás, amitől nem tudjuk függetleníteni magunkat – emelte ki beszédében Fürjes Balázs.

A beszédeket követően Simon Róbert Balázs helyezte fel a szódásszifon-csúszdára a bokrétát. A vízi élményparkot a tervek szerint jövő nyáron vehetik birtokba a látogatók.

Galéria: O. Jakócs Péter

Galéria: Marcali Gábor

 

Forrás: Győr+ Média Zrt