Gyors ütemben fejlődik Nagyszentjános

Forrás: Győr+

A pár hete megkezdett vásárcsarnok építkezési munkálatai jól haladnak, április 5-én helyezték el az épület alapkövét. Az eseményen részt vett Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke is.

Nemrég már beszámoltunk a nagyszentjánosi vásárcsarnok építési munkálatairól. Az építkezés végén egy olyan tér várja majd a község és a környék őstermelőit, ahol a termékek a helyi igényekhez viszonyítva találhatnak vásárlóra. A munkaterületet nemrég adták át a kivitelező számára, mostanra azonban már jól látható a nagy közösségi tér formája is.

“Azért vagyunk itt, hogy a régóta várt vásárcsarnokot megkapja végre a falu. Ami közigazgatási akadályon átmehet egy ilyen projekt, azon átmentünk ezzel a beruházással” – nyitotta meg az alapkőletételi ünnepséget Friderics Cecília, a település polgármestere. “A faluban 2013 óta nem volt ekkora mértékű és ennyire várt projekt, mint ez. Nagy örömöt szerzünk ezzel az itt lakóknak” – mutatott rá a településvezető, aki azt is elmondta: fontos, hogy egészséges, friss terméket kapjanak a helyiek, ezért mindenkit bátorít arra, hogy vegyen majd részt az itt megrendezendő vásárokon.

 

A polgármester kitért a jövőbeni tervekre is: nemrég a falu bölcsődeépítésre nyert pályázatot. de a falu külső részén épült lakóparkhoz szeretnének kerékpárutat építeni, a temetőkerítés cseréje is aktuális, és jelenleg is zajlanak energetikai korszerűsítések, valamint a helyi irattár fejlesztése is napirenden van.

Az átadón részt vett a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Németh Zoltán is. A politikus kiemelte: valóban rengeteg nehézségen ment át ez a vásárcsarnok, mire elkezdődött az építkezés. “Kreatívnak kell lenni, helyi gazdaságfejlesztési tervekbe így lehet beleszőni a falu álmait. Köszönet illeti a kormányt, hogy ilyen mértékű településfejlesztési támogatásokat biztosít a régió számára” – mutatott rá Németh Zoltán, aki azt is elmondta: örömmel szavazta meg a megyei közgyűlés az évekkel ezelőtt érvényes eredeti, 120 milliós költségkeretet és az építőipari helyzet miatt szükségessé vált 130 milliós bővítést is. “Támogatjuk a helyi termelőket, fontos, hogy az emberek helyi portékához jussanak. A covid-járvány ráébresztett minket arra, hogy milyen fontos a helyi termelés. Környezetbarát projektről beszélünk, hiszen nem kell hosszú szállítási láncokat ellátni, vegyszerezni a termékeket hogy sokáig eladhatóak legyenek, hiszen közvetlenül találkozik az eladó és a vevő” – részletezte a beruházás előnyeit Németh Zoltán.

A beszédek után az alapkőletétel következett, melyet a vásárcsarnok tervezőivel és kivitelezőivel együtt helyeztek el egy időkapszulával együtt. Ebben a helyi szervezetek által kiválasztott emlékek kaptak helyet elsősorban, valamint egy csoportkép a falu lakóinak egy részével.

Ezután a helyi óvodások adtak elő énekkel, tánccal egybekötött műsort az egybegyűlteknek, és végül állófogadással zárult az esemény.

Forrás: Győr+ Fotók: Ács Tamás Győr+