Új győri mentőállomás: letették az alapkövet

Forrás: Győr+

Ünnepélyes keretek között letették az új, győri mentőállomás alapkövét. A rendezvényen Kara Ákos országgyűlési képviselő ismét megköszönte a kormány 3 milliárd 345 millió forintos támogatását, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az új mentőállomás elsők között került be a Modern Városok Program fejlesztései közé, míg Szeles Szabolcs alpolgármester igazi ünnepnek nevezte, hogy végre elindulhat a fejlesztés.

„Nagy öröm, hogy kezdeményezésemre a Kormány is támogatta az új mentőállomás megépítését, 3 milliárd 345 milliós központi segítséggel valósulhat meg a létesítmény az egykori Vadászlaktanya területén – mondta az alapkőletételen Kara Ákos. „Nagyra becsülöm a mentők mindennapi munkáját, akik nemcsak a Covid-járvány idején, de békeidőben is sokat dolgoznak értünk, megérdemlik, hogy új otthonuk legyen” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

„Nem véletlenül került be első helyen a Modern Városok Program fejlesztései közé az új mentőállomás, régóta szerettük volna már, hogy a kórház közelében, logisztikailag is megfelelő területen épülhessen meg az új bázis” – fogalmazott Simon Róbert Balázs. „Külön köszönet a kormánynak a közel 3, 4 milliárdos támogatásért, amiből modern, 21. századi, minden igényt kielégítő mentőállomás létesülhet Győrben” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

„Igazi ünnep a mai nap, hogy végre hivatalosan is elindulhat a munka, az immár 751 éves Győr pedig, kicsit több, mint 1 év múlva egy vadonatúj mentőállomással gazdagodhat – emelte ki beszédében Szeles Szabolcs. „Ez egy régóta várt beruházás, ami nem csak egy várost, hanem egy lassan 200 ezer fősre duzzadt agglomerációt lát majd el a jövőben – mondta a Covidos érintettség miatt távol lévő polgármestert helyettesítő alpolgármester.

„1910-ben, nagyjából az országos mentéssel egy időben indult el a mentési munka Győrben, a helyi bajtársak tavaly mintegy 50 ezer beavatkozást végeztek, nagyon megérdemlik, hogy javuljanak a munkakörülményeik és valóban európai körülmények között dolgozhassanak az emberekért” – hangsúlyozta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. „Ennek az új mentőállomásnak a megvalósítása egy hatalmas lépés a jövő felé, amikor végre méltó körülmények között tehetik dolgukat a kollégák” – tette hozzá dr. Csató Gábor.

„Szimbolikus ez az alapkőletétel, hiszen a kormányzat számára kiemelten fontos a segítségnyújtás támogatása, kötelességünk azok munkáját könnyebbé, gördülékenyebbé tenni, akik rajtunk és nekünk segítenek nap, mint nap, ha baj van” – hangsúlyozta az eseményen az állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár. „Korszerű mentéstechnika és korszerű környezet, ezt ígéri ez a fejlesztés, ami a folyamatosan korszerűsödő Országos Mentőszolgálat egy újabb fontos beruházása” – emelte ki dr. Juhász Roland.

A 3 milliárd 345 milliós kormányzati támogatásból megvalósuló mentőállomás munkálatai már zajlanak, a tervezett befejezési határidő pedig 2023 júliusa. Utána még a szükséges engedélyek beszerzése és az épület felszerelése zajlik, így jövő ősztől indulhatnak munkába a győri mentők a Szauter utcából.

Galéria: O. Jakócs Péter