A Nefelejcs köz a lehetőségek tere

Forrás: Győr+Média Zrt.

Kedden adták át a felújított Nefelejcs közt, amely ezentúl egy belvárosi találkozási pontként, kulturális-közösségi térként funkcionál majd.

Egy városnak, és különösen Győrnek a legfontosabb látványosságai a terei. A Nefelejcs köz a barokk történelmi belvárosnak egy kis eldugott ékköve, amely a felújítást követően megtelhet élettel. A Rómer Ház melletti tér elsősorban az ifjúság bulihelyéül szolgálhat koncertekkel, filmvetítésekkel, a napernyők alatt üldögélve, beszélgetve.

Az ünnepélyes átadón dr. Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta: „A felújított tér egy új lehetőség a város életében, egy új rendezvényhelyszín. Egy olyan terület újult meg a városban, amely nem nagy Győr léptékeit tekintve, viszont rendkívül fontos”.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő elmondta: a fejlesztés 200 millió forintból kormányzati, TOP-támogatás keretében valósult meg, melyből 10 százalékot a győri önkormányzat biztosított. „A modern, fejlődő Győrhöz hozzátartozik a belváros folyamatos megújítása is, most ennek egyik központi helyszíne készült el, ahol kulturált körülmények között lehet kikapcsolódni, szórakozni” – emelte ki a politikus.

Szeles Szabolcs alpolgármester arról beszélt, hogy folyamatos a közterületek megújítása a városában és folyamatos az a tevékenység is, hogy erősödjön a pezsgő közösségi élet, ebben a projektben pedig keveredik e kettő. Megújult a közterület, amely egyben közösségi, kulturális programok helyszíne is lesz.

A beruházás során a teret egységesen a város többi területén is használt fűrészelt nagykockakő burkolattal fedték be. A két meglévő fa körüli üldögélő támfalat felújították, a meglévőn felül még két fát ültettek. Padokat, kerékpártárolókat helyeztek ki, napernyőket telepítettek. Megtörtént a közművek cseréje, a tér elektromos ellátásának kiépítése, a közvilágítás felújítása, a kandeláberek cseréje, valamint megteremtették a modern technikai lehetőséget a koncertek, a filmvetítések megtartásához.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos