A Modern Városok Program keretében újabb fejlesztéseket adtak át a Xantus János Állatkertben

Forrás: Győr+

A törpevíziló, illetve a pingvin bemutató mellett elkészült az állategészségügyi központ, a takarmány-feldolgozó és a műhelyépület, valamint a Himalája bemutató is. Az állatkerti fejlesztések átadásán Győr kakasa csípte le a szalagot.

A Xantus János Állatkert mintegy hárommilliárd forintos fejlesztésen esik át a Modern Városok Program keretében, amelynek újabb fontos elemei készültek el. Ahogy azt az állatkerttől már megszokhattuk, az átadó ezúttal is tartogatott meglepetést a jelenlévőknek.

A polgármester, feleségével, dr. Dézsiné Szentes Veronikával és unokájukkal, Dominikkel indította útjára a karantén időszak alatt náluk keltetett Pihe kakast, aki némi szlalomozás után a nemzetiszín szalaghoz lépett, és csőrével lebontotta azt, átadva állatkerti lakótársainak és a nagyközönségnek az új létesítményeket.

A mostani fejlesztés keretében elkészült a pingvin és törpe víziló bemutató, amely az állatház mellett két kifutót és medencéket is tartalmaz. A győri állatkertben jelenleg 24 pápaszemes pingvin él, ők Németországból és Olaszországból érkeztek. Az igazgató elmondása szerint fejenként napi nyolc heringet fogyasztanak el, a medencéjük pedig a legmodernebb vízszűrő berendezést tartalmazza, hogy a közönség a víz alatt is jól láthassa őket.

Szintén a fejlesztés része az új műhelyépület, ahol a műhelyek és azokhoz tartotó raktárak, valamint tároló és takarmány-feldolgozó helyiségek kaptak helyet. A Himalája-bemutató ennek folytatásában található a medvékkel, tigrisekkel. Az állategészségügyi központ is fontos eleme a fejlesztésnek.

„Jó visszatérni Győrbe, ahol legutóbb egy állatvédelmi kerekasztal-beszélgetésen vettem részt.” – mondta az átadáson Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki kiemelte a győri önkormányzat nyitottságát az állatvédelem terén. „Az állatvédelem gerincét a civil társadalom adja, akik itt Győrben is aktívak.” – tette hozzá. A miniszteri biztos kiemelte az állatkertek, így a győri állatkert szerepét a területen. Mint mondta, nem véletlenül tagja a győri állatkert igazgatója a Nemzeti Állatvédelmi Tanácsnak.

„Polgármesterként és állatbarátként is örülök az állatkert folyamatos fejlődésének.” – kezdte köszöntőjét dr. Dézsi Csaba András, aki emlékeztetett arra, hogy a 90-es években állatvédő egyesületek szerveztek tüntetést a győri állatkert állapota miatt, és onnan, vagyis nagyon mélyről indulva dr. Andréka György vezetésével az ország egyik legszebb állatkertjévé vált a győri. Hozzátette, a park népszerűségére jellemző, hogy sokaknak ez az elsődleges célpont győri látogatásuk során. A polgármester köszönetet mondott minden közreműködőnek a kormányzati támogatással megvalósult fejlesztésekért.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő is az állatkert népszerűségét méltatta, amely – tapasztalata szerint – benne van a város öt legismertebb intézménye között. „Magyarország állatkertjei, vadasparkjai évente 3,5 millió látogatót vonzanak, de a győri fejlesztések hozzájárulhatnak e szám növekedéséhez.” A képviselő végezetül elmondta, néhány nappal ezelőtt tették le a vízi élménypark alapkövét, és máris a Modern Városok Program egy újabb mérföldkövéhez érkeztünk.

„Tavaly mintegy 140 ezren látogattak el a győri állatkertbe, és a cél, hogy hamarosan ez a szám az évi kétszázezret is meghaladja.” – fogalmazott Kara Ákos országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, a járványhelyzet ellenére népszerű tudott maradni a park, akinek a dolgozói az év minden napján, a bezártság ideje alatt is helytálltak. Mint mondta, a győri állatkert minden generációnak élményt nyújt, és fontos találkozási hely.

„1500 éhes szájat etetünk meg minden nap, több mint 120 féle alapanyagot használunk ehhez, 60 tonna zöldséget és gyümölcsöt, húszezer tojást, 15 tonna húst, 400 mázsa szemes takarmányt, 660 tonna szénát, 90 tonna hajnalban kaszált zöldlucernát esznek meg egy évben az állatok. – érzékeltette az itt végzett munka nagyságát dr. Andréka György az állatkert igazgatója.

A mostani fejlesztések ennek a munkának a körülményeit teszik jobbá, miközben az állatok jólétét és a látogatók komfortját is szolgálják. A komplex fejlesztésnek még nincs vége, az elefántház átadása nyáron várható.