Folytatódik az újvárosi rehabilitáció

A program keretében elkészült a Bercsényi liget 35. és a Bercsényi liget 41. számú épületek felújítása is, de a városrehabilitáció ezzel nem ért véget.

„A győri önkormányzat a programot azért indította, hogy új lendületet adjon az egykor patinás városrész fejlődésének” – mondta az átadáson dr. Fekete Dávid alpolgármester.

Hozzátette, a szociális városrehabilitáció első üteme 2013-ban indult, amelynek keretében a Kossuth Lajos utcában hat önkormányzati tulajdonú épület teljes körű felújítása történt meg, megújult a Kossuth Lajos Általános Iskola és az Újvárosi templom homlokzata is. A programhoz kapcsolódóan a Bercsényi liget funkcióit is bővítették, ahol többek között modern pihenőparkot, KRESZ-parkot, sportpályákat is kialakítottak.

Az első ütem mintegy 1,1 milliárd forint európai forrásból valósult meg, amelyet közel 450 millió forint önrésszel egészített ki az önkormányzat. A projekt katalizátorként hatott, megjelentek a magánberuházások is. Az önkormányzat saját forrásból több beruházást hajtott végre, köztük a Kossuth Lajos utca felújítását, a Városház köz, a Bethlen tér vagy a Bercsényi ligeti utak megújítását.

A szociális városrehabilitáció második üteme a már korábban elkészült Kossuth Lajos utca 31. számú épületet, valamint a most átadott Bercsényi liget 41. és 35. számú épület felújítását tartalmazta. A Kossuth Lajos utca 31. homlokzat szigetelése 72 millió forint támogatásból és 23 millió forintos önrésszel készült el. A Bercsényi liget 35., 41. számú épületek felújítása során a közös használatú helyiségek, lépcsőházak, tetőszerkezetek, nyílászárók cseréi, valamint a homlokzatok felújítása történt meg. Előbbi közel 232 millió forint támogatásból, utóbbi pedig közel 60 millió forintból újult meg.

Az átadón jelen volt dr. Dézsi Csaba András önkormányzati képviselő is, aki a városrészben történt változásokról beszélt. Mint mondta, az egykor ipari területeken otthonok épültek, az egykori folyómederben korszerű szabadidőpark létesült, miközben utcák, terek, épületek újultak meg.

„Újváros az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül, ami valóban új lendületet adott az egész városrésznek. Azonban ezt az utat tovább kell folytatni, a városrész megújítását az itt élőkkel egyetértésben, az ő igényeiket felmérve kell továbbvinni” – mondta.

A jelenlévő lakók már a helyszínen ötleteket, javaslatokat fogalmaztak meg Újváros további fejlesztése, élhetőségének továbbfokozása érdekében.

A szociális városrehabilitáció Újvárosban elnevezésű projekt szintén folytatódik a III. ütemmel a 2020-2021-es években, melynek keretében a Kossuth u. 36. számú épület felújítása történhet meg.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett a hátrányos helyzetű lakosság társadalmi felzárkóztatása továbbra is fontos eleme a szociális városrehabilitációnak. Párhuzamosan a beruházások mellett 2016-tól 2021-ig 260 millió forint értékben soft programok kísérik a városrész megújítását.

Forrás: Győr+ Média