Zöld fejlesztések a Modern Városok Programban

A fejlesztések jelenlegi állásáról, többek között a színház, a kórházi parkolólemez, az állatkert, a strand és a sporthotel építéséről beszélt Páternoszter Piroska, a programért felelős polgármesteri biztos.

„A Modern Városok Programban szereplő projektek egy részének az önkormányzat a gazdája, de a Széchenyi István Egyetem is több projekt kedvezményezettje, az infrastrukturális fejlesztések pedig elsősorban a NIF Zrt.-hez tartoznak. Természetesen folyamatos az egyeztetés a projektgazdák között” – mondta el elöljáróban a polgármesteri biztos, aki az előkészítő munka során az egyik legfontosabb szempontként a kommunikációt emelte ki. Példaként a Győri Nemzeti Színház és a II. János Pál tér felújítását említette, ahol nem csak a szakemberekkel, a színház és a Győri Balett társulatával történt egyeztetés, de többek között a Schweidel utcai vendéglátóhelyek tulajdonosaival is. Ez a beruházás egyébként hamarosan egy újabb fontos szakaszába lép, hiszen a feltételes közbeszerzési eljárás őszre „beárazza” a nagyszabású fejlesztést.

„Jelenleg a leglátványosabb munkálatok a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház melletti parkolólemeznél folynak, ahol mára szinte kinőtt a földből az épület szerkezete” – jellemezte a munka dinamizmusát Páternoszter Piroska, és megköszönte a győriek és minden kórházba érkező együttműködő hozzáállását, amit az építés idején tanúsítanak. Az ideiglenes parkoló nagy segítséget nyújt, a beruházás elkészülte után pedig jelentősen megváltozik a parkolási helyzet a kórháznál.

A fejlesztéseknél kiemelt hangsúlyt fektetünk a város ’zöldítésére’, hiszen nem csak tereket, épületeket hozunk létre, de odafigyelünk a zöldövezetek létrehozására, bővítésére, a fásításra is. A parkolólemez kapcsán is igaz ez, ahogy például a II. János Pál tér is zöld szigeteket kap.”

A polgármesteri biztos ennek kapcsán megemlítette a sporthotelt is. „Néhány félrevezető nyilatkozat miatt szeretném helyre tenni, hogy a sporthotel az Olimpiai Sportközpont szomszédságában épül, nem pedig a Püspökerdőben, ahol éppen ezért nem is végzünk semmilyen fakivágást. A sporthotel előkészítése egyébként szintén jól halad, már az épület legapróbb részletei vannak terítéken. A 84 szobás hotel a huszonegyedik századi sportközponttal újabb komoly lehetőségeket nyit a sport és a turizmus terén egyaránt.”

A Xantus János Állatkert a győriek közkedvelt parkja, ahol a főbejárat és az orrszarvúház átadása után tovább folytatódott a munka, és jelenleg a majomház kialakítása zajlik, majd az elefántház megépítése következik.

Páternoszter Piroska kitért a győri strandfürdő felújítására is, amelyet korábban lapunkban részletesen is bemutattunk. A Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál egy minden igényt kielégítő vízi élménypark létesül, ahol a víz kékje mellett szintén fontos szerepet kap a zöld is. Mint megtudtuk, a strandfürdő esetében is hamarosan elkezdődik a feltételes közbeszerzési eljárás.

A polgármesteri biztos végezetül úgy fogalmazott, a Modern Városok Program elemei egymást erősítik, hiszen a közlekedők előtt új utakat nyit, magasabb szintre emeli az egészségügyi ellátást, tovább növeli egyetemünk színvonalát, miközben igazi feltöltődést jelentő élményekben lehet részünk majd a megújuló színházban, állatkertben, vagy éppen az új strandfürdőben.

Forrás: Győr+