A Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola épületenergetikai korszerűsítése

A projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00029

Kedvezményezett neve: Kunsziget Község Önkormányzata

A projekt teljes költsége: 89.659.923 Ft

Támogatás összege: 68.091.638 Ft

Intenzitása: 100%

Önerő: 21.568.285 Ft

Projekt megvalósításának kezdete és vége: 2017.01.02 – 2018.10.15.

A pályázaton nyert támogatásból a korábbi, elavult földgáz-fűtést egy korszerű, levegő-levegő hőszivattyúrendszerre cserélték, amely két kültéri és 46 beltéri egységgel a legtakarékosabb fűtési módszer. A rendszer a külső levegőből nyeri a hőt, melyet felmelegítve befúvásos módszerrel melegíti a tantermeket. A berendezés egyrészt környezetvédelmi szempontokat szolgál, hiszen takarékosan bánik a természeti erőforrásokkal, különös tekintettel a vízkészlet védelmére, másrészt pedig energiatakarékos: csak addig szükséges üzemeltetni, amíg a tantermeket használják.

Az épület fűtési energiaellátására inverteres, változó tömegáramú levegő/levegős hőszivattyús berendezés kerül beépítésre. A dokumentációban szereplő beépített névleges fűtési teljesítmény 75 kW. A tantermek fűtésére az elhelyezhetőségi szempontok alapján, oldalfali vagy mennyezetkazettás egységek kerülnek beszerelésre. A berendezések változó szívóoldalúak, kiválasztásuknál kiemelten fontos szempont, hogy alacsony zajszintűek. Elhelyezésüktől függően gipszkartonos elburkolást kaptak. A változó hűtőközeg áramú rendszer direkt elpárologtatással képes a felfűtött hőcserélő egységeken hőt leadni. Jelen beruházásnál a levegő-levegő hőszivattyús rendszer kerül beépítésre, vagy ezzel egyenértékű műszaki tartalom. A rendszer R-410A környezetbarát hűtőközeggel dolgozik. Működési tartomány: fűtés során -25°C—tól+15,5°C-ig, melynek köszönhetően még a leghidegebb külső hőmérséklet esetén is alternatív fűtés nélkül alkalmazható. A rendszer az egyedülálló műszaki fejlesztések révén -15°C-os külső hőmérséklet esetén is képes a 100%-os fűtési teljesítményének leadására. A nagy csövezési hossz tág elhelyezési lehetőséget tesz lehetővé. Mivel a rendszerben környezetbarát R-410A hűtőközeg áramlik nem víz, így fagyveszély nem alakul ki.

A fejlesztés keretében az épület hőszigetelése és nyílászáró korszerűsítés is történik. Ezeken felül elvégezzük a tetőfedés szórt azbesztmentesítését (palacsere) és a projektarányos akadálymentesítést is.

Ezek alapján a jelenlegi GG kategória helyet CC energetikai besorolást kap az épület.