Győrszentivánon nincs ok az aggodalomra

Forrás: Győr+ Média Zrt.

Számomra az a fontos, hogy az egészségre, vagy a környezetre káros beruházások ne telepedjenek le Győrben – mondta dr. Dézsi Csaba András azon a sajtótájékoztatón, amelyen az önkormányzat által megrendelt győrszentiváni légszennyezési mérések eddigi eredményeiről számolt be a szakértő.

A győrszentivániak több évtizede kérnek légterheltségi mérőállomást, nemrég az önkormányzat vásárolt egy ilyen mobil berendezést. Az eddigi 2×2 hetes mérések eredményeit most ismertette és értékelte a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda szakértője. Magyar Imre elmondta: a vizsgálat során a benzol, a toluol, az etil-benzol, a xilolok, valamint a szálló por egyik frakciójának a mennyiségét mérték folyamatosan. Ezzel párhuzamosan a minták a formaldehid mennyiségét, s a nehézfémek, valamint a 3,4-Benz(a)pirén tartalmát is meghatározták.

Győrszentivánon a Sugár úton és a Váci Mihály úton mértek. A szakértő hangsúlyozta: a helyi levegőmérési állapotok megítéléséhez minimálisan egy éves mérési időintervallum szükséges. Az önkormányzat azért kérte a részadatok nyilvánosságra hozatalát, mert elterjedtek olyan pletykák, hogy rosszak lettek az eredmények, ezért aztán el akarják titkolni azokat – fűzte hozzá dr. Dézsi Csaba András.

Az adatok azonban teljesen mást mutatnak. Egy-egy érték alkalomszerű, rövid idejű kiugrása volt csak tapasztalható, a többi mind jelentősen az egészségügyi értékhatár alatt maradt. Az első helyszínen például 672 mérésből 2 túllépést regisztráltak kén-dioxidból. Ennek az oka valószínűleg a szilárd anyagokkal – fával, szénnel – történő fűtés lehetett. A nehézfémek, a rákkeltő anyagok többsége a kimutathatóság alatt volt, tehát meg sem közelítette a felső határt. Az esetenként kis mértékben emelkedett finom por az autóközlekedés következménye.

A formaldehidnek nincs egészségügyi határértéke, ilyenkor a tervezési irányértéket veszik figyelembe. Ezeket hat esetben haladták meg az értékek. Okozhatják lokális hatások, például a háztartási bútorok, vagy egy ház, lakás műanyagpadlójának a leragasztása. A szakértő kérdésre válaszolva elismerte: bizonyos értékek kis mértékű emelkedésének forrása a mezőgazdasági tevékenység is lehet.

A szakértő összegzéséből kiderül: a legtöbb komponens jóval az egészségügyi határérték alatt maradt. A rákkeltő anyagok mennyisége a kimutatható szintet sem éri el.