Megújult az Eötvös park

Százmillió forintból újult meg a Győr három igen jelentős középiskolája által közrefogott Eötvös park a Generációk Zöld Belvárosa nevű projekt keretében. A terület funkcionális és esztétikai újragondolását követően felülvizsgálták az útvonalhálózatot, és új, logikus szerkezetet alakítottak ki benne.

5900 négyzetméteren rendezték a terepet, gyepesítettek 3600 négyzetméter területet, s 4300 növényt ültettek el. 1600 négyzetméter út- és térburkolatot építettek ki, s új öntözőrendszer tarja frissen a növényeket.

Gumiburkolatú futópálya fogadja a mozogni vágyókat, az idősek játszóterén pedig ütéscsillapító felületet helyeztek el. Huszonnégy paddal és asztallal, valamint öt kerékpártárolóval is bővült a park.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester szerint városszerte az a cél, hogy lehetőleg minél több zöldfelületet tartsanak meg, óvjanak a pusztulástól.

 

Ezt a törekvést mutatják az Eötvös park idősebb fái, valamint a sok kiültetett virág is. A parkban nagy az átmenő forgalom, de az új környezet marasztalni is fogja az embereket, köztük a fiatalokat. Már most is van olyan pad, melyet USB-csatlakozással szereltek fel az informatikai eszközök töltése érdekében, mondta el a polgármester.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő saját kazinczys élményeit osztotta meg. Emlékezett arra, hogy főleg a lány tanulók iskolába menet babonából megérintették a Petőfi-szobor ujját. A képviselő utalt arra: a településfejlesztési operatív program keretében már három terület újult meg Győrben: a Malom liget, az Ady-domb és környéke, valamint az Eötvös park.

A helyi önkormányzati képviselő, dr. Fekete Dávid a belvárosban az utóbbi időben megvalósuló fejlesztésekről beszélt. A most átadott parkot az iskolai testnevelés órán is használni tudják, hívta fel a figyelmet. A megújult közvilágítás pedig biztonságosabbá, vonzóbbá teszi a parkot mindenki számára, hangsúlyozta.

A polgármester díjakat, pénzjutalmat adott át azoknak a fiataloknak, akik a város Tervezz VALAMIT az Eötvös parkba című pályázatára ötletes, fiatalos koncepciót készítettek a tér használatára.

A Karácson Imre tiszteletére állított dombormű, a székely kapu, és a Petőfi- szobor környezetében egy kisebb teret alakítottak ki. Főként erre a helyszínre terveztek különböző létesítményeket, funkciókat a fiatalok. Dr. Dézsi Csaba András szerint ez a gyakorlat is mutatja a városvezetés szándékait: a nyitottságot, az ötletek ösztönzését és befogadását, a demokratikus várostervezést.

Az ünnepségen Csiszár Virág, Nánai Zsombor Richárd, Kalácska Maja koncepcióit ismerték el, különdíjat pedig Kun Zalán kapott. A fiatalok pályázata alapján a jövő évben tovább építik, gazdagítják az Eötvös parkot.